mandag den 20. juli 2015

En Hosta samling

Jeg havde jo lovet jer billeder fra en rigtig Hosta samler have, og de kommer så nu... TA-DA

Haven tilhører Jan Hurup hansen, der er stifter af Dansk Hosta selskab, og nok en af dem i Danmark der ved mest om Hostaer.

Sikke en have, og sikke en samling, her var Hosta over alt, lige fra de helt små til de kæmpe store, der var gammel kendinge, og en helt masse som jeg aldrig havde set før, og nogen nye som snart kommer i produktion til salg.
Jan var så flink at vise mig hans Hosta børnehave, sikke en samling. Han fortalte at planterne skulle være nogle år(jeg mener han sagde 3-4 år) inden man endelig kan sige hvilken form og farve de får, og undervejs kan de godt skiftefarve, og form flere gange. Det må være meget spændende at gå og følge de små planter, imens kan man jo gå og gætte på hvad de udvikler sig til.

Udover Hosta var der også mange andre spændende planter i haven, ikke mindst træer. jeg blev meget inspireret over den måde hvor jan har blandet Hosta med andre planter. Det er meget tydeligt at Jan har meget fokus på planternes blad former, når han sammensætter sine Hosta med andre planter rundt om i bedene.
Selv om haven er stor og rummer mange forskellige planter, så virkede det slet ikke roder. jeg tror at de mange Hosta er med til at skabe et roligt udtryk, men også den gennemtænktemen sammensætningen af farver og blad former giver et roligt udtryk.

Desværre havde haven lige været ude for en større katastrofe, den var blevet total oversvømmer et par uger tidligere, i forbindelse med en stor skybrud. Det havde desværre ødelagt rigtig meget i haven, mange planter var blevet skadet og flere var døde. Jan var tydelig frustreret over ødelæggelserne og jeg følte med ham. Det må være så frygtelig at se sit livsværk blive ødelagt på få timer, bare se hvordan vandet stiger, og der er intet man kan gøre. På Langeland er der lerjord og jorden var fuldstendig klasket sammen som beton, alle Helleborus og mange Bregner var desværre døde. Jan var selvfølgelig ikke interesseret i at jeg tog billeder af døde og visne planter, så jeg har kun taget små udpluks billeder fra haven. Det gør selvfølgelig at det er svært at få et helheds indtryk af haven, og se hvor skøn den i virkligheden er, men i må prøve at forestille jer 5000 m2 af hvad i ser på billederne.Mange tak Jan for at jeg måtte besøge din smukke have, og tage billeder. Jeg håber virkelig at du har fået pustet liv i de fleste planter igen, og at skaden viser sig ikke så stor som først antaget.

13 kommentarer:

 1. Spændende have, men jeg kan godt forstå, at han var frustreret over den megen ødelæggelse. Haven har sikkert bare ligget et uheldigt sted, for der er vist ikke mange, som har haft skybrud, hvor ærgerligt for ham.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en vildt spændende have, jeg er sikke på at du vil syntes om den.
   Han har været meget uheldig, men jeg har hørt om flere, min mors have blev også oversvømmet og led alvorligt skade, mange planter døde og dem der overlevede fik underligt grå blade, blandt andet alle Rhododendron blev helt mat grå at se på, så ærgerligt.

   Slet
 2. Sikken et sted, og sikken en børnehave, se fint, selv om der har været oversvømmelse...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var virkeligt fint, jeg glæder mig til vores have tur på fredag :-)

   Slet
  2. I lige måde, måske der er en hosta du kan få en aflægger af :-)

   Slet
 3. Sikke fine og dejlige haver du har besøgt. Langeland er da vist et rigtigt dejligt sted. Har faktisk ikke selv været der på ferie, men måske det skulle på ønskelisten over mulige feriesteder.
  Rigtig god ferie til dig og dine.
  Klem Lonni

  SvarSlet
  Svar
  1. Langeland er virkelig skøn, og jeg vil meget gerne tilbage. Men der er jo så mange skønne steder i DK, og vi har lavet en lille intern aftale i familien at nu hvor vi er blevet forelsket i Camping livet. Vi vil besøge et nyt sted i DK hver sommer, det er meget nemt at forelske sig i et sted, men vi vil også gerne se andre steder i vores lille skønne Land.

   Slet
 4. Det var en imponerende hosta have, sikken oplevelse. Men hold op for en katastrofe med oversvømmelsen, den stakkels mand.

  Det med børnehaveplanterne kan jeg sagtens forestille mig, jeg fik frø fra en blog-bekendt for 4 år siden og det er først i år at planterne er fuldt udvoksede i bedet og kommer med blomster.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det må have været frygtelig at se alle sine planter blive oversvømmet, uden at kunne gøre noget. Det lyder altså lidt spændende med de Hosta frø, måske jeg skulle prøve det en gang.

   Slet
 5. Tak for en fin beskrivelse. Det er så mærkeligt, som man kan skifte smag. For blot få år siden ville jeg ikke have hosta indenfor havelågen, og nu har jeg temmelig mange i alle størrelser former og farver. Alle på nær en enkelt som er meget stor står i krukker.

  Synd for Jan at Moder Natur har været hård ved hans hosta. Det lyder dyrt :-( Jeg bemærker, at der tilsyneladende ikke er huller i hans hosta. Jeg har mange dræbersnegle i min have i år, men det er ikke gået så hårdt ud over mine hostaer. Til gengæld har de kastet sig frådende over mine dahlia. Har han et trick til at holde sneglene væk?

  SvarSlet
  Svar
  1. Sneglene har også været efter mine Dahlier, det er så ærgerlig at se på. Jeg tror hans trick er at bo på Langeland, uden at vide det, men vi så ingen snegle derovre.

   Slet
 6. Hej Jeannett.Tak for et skønt indlæg fra hosta haven på Langeland.
  Har jo selv en del af de dejlige planter.
  Synes de er geniale alle steder i haven.
  Synd for ham med alt det vand.
  Og sikke da em mængde frølinger han har..................jeg deler bare dem jeg har.
  Rigtig god aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også bare delt mine, og det er de jo rigtig gode til og så får man en magen til den man havde. Men der er også noget spændende ved frø syntes jeg, så kan man gå og følge deres udvikling og gætte på hvad det ender med.

   Slet

Tak fordi du giver dig tid til at kommentere på mit indlæg, det sætter jeg stor pris på.

Husk at tilmelde dig email-servicen, hvis du vil have besked, når jeg eller andre også kommenterer på tråden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...