søndag den 27. oktober 2013

ABC og lidt om sproglig læring

Filippa har sit eget lille tegne sted i spisestuen, her elsker hun at sidde og tegne mens vi andre går rundt ordner andre ting.
I lang tid har der hængt en stor fugle plakat, den har været brugt flittig når fuglene ved fodrebrættet skulle identificeres. Nu er den dog blevet skiftet ud men en rigtig fin ABC plakat fra W:form.dk som vi har været så heldig at få i gave. Den kom lige på det helt rigtige tidspunkt, for Filippa har i øjeblikket stor interesse for at lære bogstaver.

Igennem mit pædagogiske arbejde er jeg blevet bevidst om hvor vigtig det er at have fokus på børns sproglige udvikling. De fleste børn er enormt viden begærlige, de vil gerne lære nye ord, nye begreber, nye bogstaver, og det er bare med at fylde på hvis de har interessen, for der er meget der skal læres. Har de ikke interessen så kan der fyldes på mere implicit, altså uden de er klar over det, fx gennem samtaler, og højtlæsning hvor der samtidig tales om bogens indhold.

Mange gange så snakker vi voksne om en masse ting og vi læser bøger højt, men vi glemmer at stoppe op og spørge om barnet egentlig forstår hvad vi snakker om, og børnene ja de er super gode til at snakke med og lade som om de forstår det hele. Her til aften snakkede vi blandt andet om en fåre-flok, og et høj-hus ord som hun godt kendte men sammensat kendte hun ikke betydningen af ordene.

Filippa har en kasse på sit tegne bord, kassen er fyldt med ord hun godt kender, ord hun bruger når hun har lyst. Hun kender ikke alfabedet, hun kan ikke læse og det er heller ikke det der er fokus på. Men i hendes kasse er der små sedler hvor der fx står MOR, FAR, SPØGELSE, BLOMST, FILIPPA, hun kan kende sedlerne og når hun hår lyst til at bruge en af sedlerne så kan hun selv finde den hun vil bruge i kassen. Hun syntes det er vildt sjovt, og hun kommer tit og spørger om vi ikke vil skrive et eller andet.
Det er ren leg, hun vælger selv når hun har lyst, men det er forstadiet til at lære at læse, til at se om ordet er langt, har to stavelser, eller har flere af de samme bogstaver.

Jeg er sikke på at vi bliver rigtig glad for vores nye ABC plakat, den hænger lige over tegne bordet, den er virkelig fin med dyre billeder der passer til bogstaverne. På W:form.dk kan i se flere produkter, de har nogle virkelig fine tapeter og wallstickers også.2 kommentarer:

 1. Synes at det er så spændende at læse om sproglig-udvikling hos børn. Både fagligt, men også hvilke erfaring forældre gør sig. Min datter ( 3år) er ikke den der løber hurtigst på legepladsen - jo mindre det er munden der skal løbe. Men sprogligt er hun super langt allerede og snakker som et vandfald. Hun leger med sproget ved at gå at rime og finde på ord.
  Hvor er det cool at Filippa godt kan lide at lege med bogstaverne allerede. Her i huset bliver der også skrevet sirligt mellem linjerne på en blog. Det er dog kun krims-krams, men hun fortælle hvad det er hun skriver.
  Men du har ret vi forældre synger ord ud, uden måske rigtig at forklare hvad de betyder og det bør man nok være bedre til. Det betyder også at vi bliver tvunget til at bruge et mere nuanceret sprog.

  Årh det indlæg fik lige tændt noget af det jeg savner ved at gå hjemme sygemeldt, at ikke gå blandt børnene i børnhaven og hører deres sproglege.

  Tak for en god blog, hvor jeg tit læser med, men desværre ikke altid får lagt en kommentar.

  SvarSlet
 2. Vores Alma startede i skole i sommers, og har længe kunnet alfabetet, skrive små ord og kendte navne, tælle til 30 og regne lidt. Ikke fordi vi ar bedt hende øve sig, eller fordi vi har presset hende. På ingen måde. Men fordi hun de sidste par år har været rigtig interesseret i både tal og bogstaver - spurgt, leget, rimet, sunget. Vi har leget skole - rigti mange gange!! Og leget at hun skulle lave lektier - fordi hun gerne ville.

  SvarSlet

Tak fordi du giver dig tid til at kommentere på mit indlæg, det sætter jeg stor pris på.

Husk at tilmelde dig email-servicen, hvis du vil have besked, når jeg eller andre også kommenterer på tråden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...