lørdag den 30. december 2017

Tilbageblik på 2017

 Jeg vil gere tage jeg med på et tilbageblik gennem året 2017 der snart rinder ud her i ævlebævle-haven.
Jeg har siddet og kigget mine gamle blogindlæg igennem, og fundet nogle af de gamle billeder frem, billeder der fortæller lidt om årets gang, og noget om hvad vi fik tiden til at gå med i 2017.

Vi var ikke mange dage ind i januar, før landskabet på smukkeste vis blev forvandlet til et rigtig vinterlandskab. Desværre holdt det ikke længe, og det var småt med sne resten af vinteren.

Vi klippede vores græs-bede ned sidst i februar, egentlig er det nok bedst at vente til marts, men vi ville gerne klippe dem ned her første gang mens der stadig var frost i jorden. Vi bruger buskryddere til at klippe græsserne ned med, og vi var bange for at rykke de små planter op af jorden med buskrydderen.

I marts starter jeg op med at forspire de mange sommerblomster til køkkenhaven, de første starter i vindueskarmen. Ret hurtig kommer alle de små bakker ud i drivhuset, som vi frost sikre med en lille varmeblæser om natten.


Krukkerne blev fyldt med sommerblomster i april, lyset var kommet tilbage, og det var igen muligt at stå ude og arbejde med blomsterne. Bedene var også fyldt med diverse forårsløg der blomstrede, april er så skøn.

Vi havde haft meget travlt hele foråret, og i maj måned kunne vi virkelig begynde at se resultat af vores anstrengelser. Vi havde fået lavet alle'en færdig, kantet bedene, plantet det sidste planter, og fået kørt grus i midtergangen. Den 27 maj er min fødselsdag, og den bedste gave sidste år var at se det endelige resultat med både guldregn og Allium der blomstrede samtidig, lige på min fødselsdag. 
Køkkenhaven var også så godt som færdig, vi havde fået kantet bedene og kørt grus i gangene. De fleste frø var sået, og de små frølinger var flyttet ud fra drivhuset, nu var der bare tilbage at luge, vande, og vente. 
 Juni og endelig sommer, selv om det havde været en meget kold og regnfuld forsommer, så var det hvide og lyserøde staudebed i fuld flor med Pileurt, Storkenæb og Lægebaldrian i spidsen.

 I juli er det staudebedene der tiltrækker opmærksomheden, her blomstrer stauder og roser side om side og det hele fylder godt op i bedene.

Vi fik malet den overdækket terrasse, og græs-bedene voksede til. Vi fik også anlagt bålpladsen og de sidste detaljer inden åben have kom på plads. 

Så blev det august, og der er lige nu det hele er på sit højeste her i vores have. Jeg øvede mig i at binde buketter, og heldigvis bugnede skærehaven med snit blomster så der var masse af blomster at øve sig på. Jeg bliver vidst nød til at så mindst lige så mange blomster igen til næste år, hvis jeg skal få lært at binde i spiral, for det er altså ikke så let som det ser ud til hvis i spørger mig.

August var også måneden hvor vi havde åben have for første gang, noget vi virkelig havde glædet os til. Vi havde dækket op til kaffe og kringle i den gamle garage, og her blev der virklig hygget og drukket kaffe. Gæsterne faldt i snak med andre have interesseretsom de ikke kendte i forvejen, og der blev diskuteret mange forskellige have typer, planter, og andet have relateret. Åben have var en success som vi har planlagt at gentage den. 18.-19. og den 25.-26. august næste år håber du har lyst til at kigge forbi.

Det var uden tvivl mine græs-bede der blev talt mest om sidste år, både til åben have, men det var også dem alle spurgte til når de gerne ville komme og besøge haven. Måske fordi den type bede ikke ses særlig ofte, elle måske bare fordi de er helt særlig smukke.


I august og september var køkken og skærehaven på sit højest, det er slet ikke til at forstå at alle de små frø der blev sået 3-4 måneder tidligere er blevet til så meget.

Oktober lagde vi løg, flere løg, vi lagde 6000 løg sidste år, og næsten lige så mange i år, så nu glæder vi os virkelig til foråret 2018

I oktober og november skiftede haven farver, bøgehækken blev gul, træernes blade skiftede også til smukke efterårs farver. Græsserne blev gule og lyse men storkenæb og pileurt fortsatte kampen mod det skiftende vejr.

Selv i november stod både græsser og pileurt stadig fint i bedene, imponerende så længe de holder.

Nu er vi i december og i morgen er årets sidste dag, et år der for mit vedkommende er gået stærkt. Der er virkelig sket meget i 2017 både i haven og uden for haven, jeg har mødt så utrolig mange nye søde mennesker, der alle har gjort et stort indtryk på mig. Vi har også virkelig knoklet i haven i år, og det er jo sjov med havearbejde, nogle gange ser man først resultatet af ens arbejde året efter,  ja eller flere år efter. Sådan et år har det været i vores have, hver dag i år har været en overraskelse, da hele haven jo er blevet omlagt sidste år og i år, hvor måned har budt på nye overraskelser, og jeg ved at sådan vil det også være næste år.

Godt nytår til alle jeg der har læst med her på bloggen gennem året, godt nytår til alle jeg der på en eller anden måde har krydset min vej i år, måske var du her til åben have, måske vi mødtes i en anden have, måske på CPH garden eller et andet have arrangement, eller måske til noget helt andet.Jeg håber i får et helt fantastisk godt nytår 2018

16 kommentarer:

 1. Dejligt tilbageblik over årets gang i jeres smukke have, I har virkelig knoklet og man ser tydeligt resultaterne.
  Det var hyggeligt at besøge din have og jeg fik masser af inspiration med hjem.
  Godt nytår,
  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for den søde hilsen, og for besøget i haven, og så dejlig du blev inspireret

   Slet
 2. Så flot en have I har :) Tak for de smukkeste billeder.
  Vi er mange der øver os i at lave buketter af havens blomster, og vi bliver bedre og beder ;)

  Rigitg godt nytår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, ja øvelse gør mester, og jeg skal åbenbart øve længe ;-))

   Slet
 3. Sikke et smukt tilbageblik på 2017.
  Håber at 2018 må blive mindst lige så fantastisk. Rigtig godt nytår.
  Knus Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak og i lige måde til dig.

   Slet
 4. Rigtig godt nytår til dig også.😀
  Sikke en masse dejlige billeder fra en helt fantastisk have. I har virkeligt opnået meget, det er slet ikke til at forstå, at haven ikke er ældre. Da vi besøgte haven lige før I havde åben have første gang, fortalte du, at vi faktisk var de første, ud over familie og venner, der så haven og du sagde, at du var lidt spændt på at vise den frem for fremmede, men du havde på ingen måde grund til at være nervøs, din have er en af de skønneste jeg har set, og jeg har set mange skønne haver. 😃
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Åhh hvor er du bare sød, det var virkelig sødt sagt. Men vi havde virkelig sommerfugle i maven der inden åben have, for lige pludselig syntes vi slet ikke vores have var værd at vise frem. Det var så dejlig at have besøg af jer, vi blev lidt mere rolig.

   Slet
 5. Rigtig godt nytår. Ingen tvivl om at det bliver endnu et spændende år med have. Og måske året, hvor vi ser den ene mageløse buket efter den anden. Bundet i spiral- af dig ��

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi mange tak, ja i slipper ikke for at se buketter, og om de så er smukke eller ej, det må i så være med til at bedømme :-)

   Slet
 6. Et fantastisk år I har haft og en inspirerende kavalkade hvor man kan se hvor fin haven er året rundt. Jeg faldt særligt over novemberbedet. Sikke farver, du stadig havde.
  Godt nyt haveår til dig.
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak ja det med farverne i bedene helt frem til november er jeg også selv meget overrasket over, det er specielt Persicaria der holder farven godt. Godt have år til dig også

   Slet
 7. Sikke nogle smukke billeder som viser dit skønne haveår så flot.
  Glæder mig til at følge dit 2018 på tæt hold.
  Kærlig hilsen Yvonne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak søde, jeg glæder mig til at dele en masse have opleveser med dig i 2018 også

   Slet
 8. Et fantastisk haveår, med fantastiske billeder, fantastiske haveoplevelser, fantastisk havearbejde, fantastisk inspiration, fantastisk samvær og et kommende fantastisk år 😊, kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak til en fantastisk sød have veninde, tak for fantastisk samvær, og jeg håber vi får en masse fantastiske have oplevelser sammen i 2018 også.

   Slet

Tak fordi du giver dig tid til at kommentere på mit indlæg, det sætter jeg stor pris på.

Husk at tilmelde dig email-servicen, hvis du vil have besked, når jeg eller andre også kommenterer på tråden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...