torsdag den 18. april 2013

Er det farlig at gå på trapper...Efter Filippa er startet i børnehave, er hun begyndt at lege meget mere med hendes legesager. Hun er blevet rigtig god til både rolle og fantasi leg, og der er virkelig underholdende at observerer på sidelinjen.

Filippa har sit eget værelse oppe på loftet, men hun har også et lege hjørne i stuen. Indtil nu har det næsten kun været i stuen hun har leget, værelset er mere blevet brugt sådan når vi er gået derop sammen. Det er meget hyggelig at hun leger i stuen, så er vi jo ligesom mere sammen, uden nødvendigvis lige at lave det samme. Det giver bare en masse besvær at slæbe ting frem og tilbage, op og ned af trapperne, ja ja god motion måske, men også en masse rod når tingene ikke helt har en fast plads.

Her på det sidste er vi begyndt at slække mere og mere på de før meget stramme regler om at, Filippa ikke måtte gå alene på trappen op til værelset (vores trappe er meget stejl) Jeg ser helst at hun stadig både har klatre sele og hjelm på når hun bevæger sig på trappen, men det er måske en mor ting, for Leif har det ikke helt på samme måde.

De nye trappe regler er at hun selv må gå op, hun skal lukke lågen foran trappen når hun kommer op, så hun ikke bare lige kommer til at løbe ud over, og til sidst hun skal kalde på en af os når hun skal ned af trappen. Vi har muresten på gulvet nede i gangen, og jeg er virkelig bange for at hun skal falde ned af trappe og slå hovedet ned i sten gulvet (det har jeg nemmelig selv prøvet)

De nye regler med at hun godt selv må gå op ad trappen, har betydet at hun leger meget mere oppe på værelset. Jeg kan se at hun virkelig nyder at være der oppe, hun har opdaget en ny verden, det at kan trække sig tilbage og være helt alene, og hun er helt bevidst om at det er hendes eget værelse, det er hende de bestemme hvor tingene skal stå.

Måske burde jeg vise hende noget mere tillid, og lade hende selv gå både op og ned af trappen, så ville hun nok bruge hendes værelse endnu mere. Måske er jeg en lidt for overbeskyttende mor, det er ihvertfald noget vi diskuterer lidt herhjemme for tiden. Jeg kunne godt tænke mig at høre fra nogle af jer, hvodan har i det med tappe, og har i også regler.

10 kommentarer:

 1. Tillid...hun er så dygtig din store pige! Og nu kommer der et spark i rumpen til dig...Det kan hun sagtens. Og endelig tager du hul på det... :-) josefines motorik var vist førhen dårligere end æblepigens, du ved håber jeg hvad jeg mener :-) men sidste år i juni da vi besøgte jer så jeg ikke tegn på at José på 3,5 ikke kunne klare trappen. Så det handler om at du faldet ned for mange år siden. Hun klatrer jo så fint op ad stiger og legestativer og i træer.... Jeres trappe er stejl, men lad hende gå op og ned selv. Så du må se på hvordan du lader børn i børnehaven udfordre sig selv også på motorikken, jeannet du har sgu da selv været i himalaya og du skal da ikke have et barn m højdeskræk eller? Knus og god arbejdslyst med emnet... Jeg bakker Leif op......

  SvarSlet
 2. Lad hende endelig gå ned selv :) Vi har en vanvittig stejl trappe ned til kælderen der er åben i siden og den render begge unger her i huset lystigt op OG ned af og har gjort det læææænge - og Lulle bliver først tre i næste uge ;) Hun går baglæns ned, Bassen på knapt 4½ går op og ned som os voksne :)

  Da jeg ventede Lulle boede vi i lejlighed på 2. sal og Bassen kom selv op af trapperne da han var 1 år - og inden jeg havde født kunne han også selv komme baglæns ned (da var han jo så kun knapt halvanden) ;)

  Så jo! Vis hende endelig tillid og lad hende vokse sig endnu større - tror som Ellen Kathrine at din frygt primært skyldes at du selv har prøvet at falde ned - den frygt må ikke gå ud over Filippa ;)

  Og forresten - skønt skønt værelse jeres dejlige pige har - kan godt forstå hun er vild med at lege der :)

  Kh Karina

  SvarSlet
 3. Uha. Jeg kan godt følge dig. Vi har også en forholdsvis stejl trappe fra stueetage og ned i kælderen. Og jeg har også haft svært ved at Kaja skal gå alene op og ned, men det bunder også i at jeg har været faldet ned fra den et par gange. :-( kaja er dog begyndt at gå op og ned uden at vi er der, og hun er rigtig dygtig til det. ;-) og det har også gjort at hun leger mere på værelset :-)

  Kaja tog faktisk trappen stille og roligt ned da htx var mindre end et år. Men det var fordi vi havde glemt at lukke gitteret og så var hun da 'listet! Ned :-)

  SvarSlet
 4. Først og fremmest. Det er så skønt når man oplever ens børn begynde st have nogle indholdsrige lege og beskæftigelser med sog selv! Så synes jeg man er på rette vej i sit forældreskab, altså forstået på den måde, at man som forældre ikke altid skal guide, underholde og finde på for dem!

  Lad hende bare tage de trapper alene. Vores Freja på 20 mdr. klareer selv kældertrappen, som også er stejl og endda mad knæk på, helt selv, og har gjort det i lang tid! Du kunne jo evt. Stsrte med bare at stå forneden ved trappen når hun skal ned! Og så altid hjemmesko på hvis trappen er glat, så hun ikke glider!

  SvarSlet
 5. Åh hvor jeg kendet det. Vi bor på 4 sal men vores sofie har selv klaret trapperne længe. Men de er heller ikke stejle. Eller selv og selv. Jeg kan stadig bedst lide at vi holder hånd eller jeg går lidt foran hende når vi går ned. Jeg er og liiiidt (meget!) pyllermor...
  Men ja det er vigtigt at vise de skønne unger tillid! Og er sikker på hun sagtens kan selv! Jeg ville så nok i den første tid, ligge en lille madras eller lign for neden af trappen pga fliserne. Just in case... Men jeg er også pylret. ;-)

  SvarSlet
 6. altså her hvor vi selv bor på 2 sal, løber bjørk selv op og ned af trapperne uden problemer og må også gerne. men i mine svigerforældres hus har de en meget stejl trappe og fordi den også snor sig er trinnene meget smalle på en del af den. bjørk har ikke selv lyst til at gå ned uden man er der og hun går jo ellers på trapper hver dag og har altid gjort det. men til gengæld vil hun gerne kravle baglæns ned.. hvis din datter ellers virker tryg ved selv at gå op og ned samt du kan se hun har styr på det tror jeg bare hun skal have lov. og ellers kan baglæns kravlen nedad måske være et kompromis i et stykke tid for så kan hun stadig selv komme op og ned? Ps trappen hos svigerne gør altså også mig stresset så kan sagtens følge din tankegang

  SvarSlet
 7. Vi bor i hus med 3 plan, og har derfor også en del trapper i huset. Vi har aldrig haft låge for trappen, men gået med Alma derud da hun var lille, og ladet hende kravle op og ned, så hun kunne øve sig. Da hun blev større gik vi bagved hende op, og lod hende kravle ned selv. Jeg har virkelig måtte kigge væk ind imellem og taget dybe indåndinger, og sagt til mig selv, at jeg skulle tage den med ro.. Men hun er aldrig faldet, og har respekt for trappen. - Og oveni, så er hun rigtig god motorisk og har altid været det. I dag er hun 6 år. Lillebror blev født i januar, og vi må se hvad han bliver for en slags - om vi skal have låger denne gang, eller vi kan bruge samme metode igen :-)
  Tror vi som mødre skal slappe af og have tillid til vores børn. De kan meget mere end vi tror.

  SvarSlet
 8. Det er ikke farligt at gå på trapper - det er farligt at falde ned af dem...
  Vi har ingen trappe regler, drengene bliver mindet om at de skal passe på og gå forsigtigt.
  Emil skvattede med fra det 4. nederste trin og slog sin ene fortand ud. Han tog det i stiv arm, og viser hakket i trappen frem for alle. Selvfølgelig er man bekymret og passer på sine kære små, husk at have tillid til dem, de kan mere end vi lige tror!
  Kh Stine

  SvarSlet
 9. Sikke et fint værelse din Filippa har.
  Hilsen en anden Filippas mor!

  SvarSlet
 10. Den fine plakat i den røde ramme! - Den er jo fantastisk. Er det et retro fund? Eller kan jeg være så heldig at kunne finde den til min datters værelse?

  Vh Trine

  SvarSlet

Tak fordi du giver dig tid til at kommentere på mit indlæg, det sætter jeg stor pris på.

Husk at tilmelde dig email-servicen, hvis du vil have besked, når jeg eller andre også kommenterer på tråden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...