søndag den 25. september 2016

To vigtige personligheder indenfor den Hollandske staudebølge

I mine indlæg om turen på sporet af den Hollandske staude bølge, vil jeg lige beskrive to personer som ikke er til at komme udenom, når vi snakker græsser, og de mere robuste stauder.

Den første er en af forgangs personerne indenfor denne bælge, Han hedder Ernst Pagel, født 1913 og døde i en alder 93 i 2007. Han startede sin karriere i gartnerlærer i 1928, og kom senere til at arbejde ved hans store forbilled Karl Foerster,
I 1949 åbnede han sin planteskole i Ostfriesland, herfra udviklede han en del af de stauder vi kender i dag, bl.a. nogle Astilbe, nogle Bronzeblad, og nogle salvia bl.a. Salvia nemrosa Ostfriesland. Udover stauder kan vi også takke ham for en del af de Miscanthus sorter der er på marked i dag bl.a. Miscanthus Sinsensis Malepartus og Small Fontane. Udover hans udvælgelse af forskellige plante typer, designede han også haver og parkanlæg, Piet Oudolf arbejdede i en periode med planteudvikling hos ham. 
Hans have/planteskole er i dag åben for publikum, den bliver passet af frivillige, men desværre er det en lidt for svær opgave, og haven er i dag temmelig misvedligeholdt, men heltsikker et historisk spændende sted at besøge. 




 Den eneste person som stadig arbejder på stedet, og som også arbejdede på stedet under Ernst pagels tid

 Den anden person jeg vi nævne er Lianne, Hun har planteskolen Liannes Siergrassen hvor hun blandt andet har ansvaret for den hollandske samling af prydgræsser. Hun er en af de personer der i dag gør et virkelig stort arbejde i at udbrede prydgræsser og og prærie beplantning. Hendes egen have er virkelig i særklasse, meget smuk og velanlagt, den er inspireret af den Nordamerikanske prærie som hun selv har besøgt.
Hun er lige som Ernst Parkel stor fortaler for bæredygtighed, en farverig have i balance mellem stærke stauder og græsser, der ikke skal kunstgødes og vandes. En økologisk have hvor der er er fokus på dyrlivet, og som er tilplantet så den holder ukrudt nede, altså vedligeholdelses venligt, økologisk, holdbart, og smuk hele året.
















5 kommentarer:

  1. Fint indlæg med beskrivelse. Trenden går hen imod de græs arter du her beskriver men jeg er da super spændt på hvad vores allergier siger. Selv har der sneget sig et par stykker ind hos mig men må da sande de breder sig og de kan være svære at reducere hvis de er blevet for store. Selv er jeg da glad for pampasgræs men pollen jo du milde kineser...god dag og flotte det er de da...sidder lige nu og nyder min røde græs som jeg har i potte...
    Venligst Grethe

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak, allergi det har jeg ikke så meget erfaring men. Med hensyn til at de breder sig,, så er der jo mange forskellige typer græsser, og det er rigtig at nogle er temmelig invasive, men der er altså også en del som er ret gode til at holde sin plads. jeg har jo en temmelig stor og ny have så her må de gerne brede sig, og gerne blive så store som muligt. God ide med at have dem i potter, jeg syntes også de gør sig rigtig godt i potter.

      Slet
  2. Jeg har samme erfaring som Grethe, de bliver meget hurtigt store og er svære at reducere, men smukt er det. Der skal god plads til, men det har du jo også.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. ja plads har jeg rigeligt af, det er ikke udfordringen her, det er måske mere at udnytte den på en optimal måde, og på plantet så planterne ikke står og råber til hinanden. Jeg håber du finder nogle græsser som ikke breder sig for meget, for de giver virkelig liv og karakter til haven.

      Slet
  3. For søren hvor er det fantastiske haver

    SvarSlet

Tak fordi du giver dig tid til at kommentere på mit indlæg, det sætter jeg stor pris på.

Husk at tilmelde dig email-servicen, hvis du vil have besked, når jeg eller andre også kommenterer på tråden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...