søndag den 19. juni 2016

Om at arbejde med naturen i stedet for imod naturenNede i bunden af haven ud mod marken, men stadig inden for læhegnet som vi har plantet hele vejen rundt om gården, har vi et lille stykke jord. Et lille stykke fint jord som giver mulighed for at udvide haven engang, hvis vi skulle komme på de tanker en dag. Lige nu har vi dog nok projekter og udvidelser andre steder på grunden, så det her stykke jord får lov at ligge uudnyttet.

Jeg har ofte prøvet at overtale Leif til at vi skulle have et par geder, eller måske et par grise til at gå her i en lille hyggelig indhegning, men han er ikke rigtig med på ideen (endnu) Så indtil videre klipper vi bare en sti så vi kan gå op på toppen af marken og nyde udsigten.
Vi har flere gange prøvet at anlægge en blomstereng i slugten, men der er for meget næring i jorden til en blomstereng, Brændenælder og Skvalderkål tager over i den kvælstof rige jord, og de egentlige engblomster bliver fortrængt.

Det er ikke altid let at bestemme over naturen som vi havefolk ofte gerne vil, men kunsten er måske i virkeligheden at lade naturen selv bestemme, og så bare rette ind, udnytte de potentialer der er, og så klippe lidt kanter her og der.

Jeg gider ikke have brændenælder inde i staudebedet, men hernede må de gerne være, så kan sommerfuglene lægge deres æg, og jeg kan lave flydende gødning. Skvalderkål bruger jeg i salater, brød og buketter.

Udsigten
En lille bænk hvorfra vi kan nyde udsigten 
Stien op til udsigten
Hvis du tager stien til højre, kommer du ind i den mere civiliseret del af haven
 Et kig i den modsatte retning
 Brændenælder og skvalderkål, nyttige og smukke
Fra haven og ned til slugten
En selvsået Hyld
 selvsået græsser der blomstrer i frugthaven
 Fra slugten og op til huset

7 kommentarer:

 1. Hvor er det et helt fantastisk sted i bor, det må være så skønt at kunne stå op om morgenen og gå en tur op på bakken og kigge ud overmarkerne, eller ar sætte sig og måske se en solnedgang om aftenen. Det er lidt tante Grøn stemning i din have :o) Og tak for din hilsen i det forrige indlæg ;o) det var så hyggeligt at møde dig oppe ved Tanten på Mors.
  Nye venskaber blev knyttet og et par nye blogge kom med.
  Rigtig dejlig dag fra Linda

  SvarSlet
 2. Vilde områder giver en fin variation, især når der er hyggelige stier som jeres, man kan gå rundt på. Vi har også lermuldet jord, og det giver en anden vild (og måske mere kedelig) vegetation end sandjord.

  SvarSlet
 3. Smuk natur I er omgivet af :-)
  Og du har ret, vi skal ikke bestemme over naturen.
  Vi må leve i naturen, med naturen og af naturen, som min mor så klogt siger :-)
  Nyd jeres sted og lad et blive, som det bedst kan.

  SvarSlet
 4. Det er simpelthen så smukt - og ja, nogle gange er den vilde natur lige så fin som den trimmede have :)

  SvarSlet
 5. Jeg synes i har udnyttet arealet rigtig godt. Det ser godt ud med lidt natur som sådan er lidt tæmmet og sikken en udsigt.

  SvarSlet
 6. Hej Jeannett
  Jeg kan forstå at du tidligere har ønsket "mere varieret" blomstring i slugten, da du har forsøgt dig med engblandinger.
  Hvis du orker en runde mere med plantning så er her lidt forslag:
  Min erfaring er at det skal stauder der i forvejen findes i naturen - skal have tidlig fremspring og kraftig vækst og god højde, så de får et forspring for skvalderkål og græs.
  Jeg kunne foreslå at prøve med nogen af de gammeldags høje blå iris sibirica og hvis du kender nogen der har de meget tidlige høje slanke citrongule dagliljer.
  Gad vist om haveklinte, rølliker, knaprøllike og høje storkenæb kan klare sig, når du godt kan have lupiner...det var måske et forsøg værd.
  Jeg har ikke forsøgt mig med høj kulsukker men har læst at den er meget konkurrencedygtig.

  God sommer - hilsen Berit

  SvarSlet
 7. Skønne billeder af en haveafdeling, hvor naturen kun er lidt styret. Intet overgår naturen, men det er en kunst "at sætte grænser" for den. Det har I gjort så smukt med det klippede græs.

  Hilsen Elna

  SvarSlet

Tak fordi du giver dig tid til at kommentere på mit indlæg, det sætter jeg stor pris på.

Husk at tilmelde dig email-servicen, hvis du vil have besked, når jeg eller andre også kommenterer på tråden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...