onsdag den 30. januar 2013

Hummus


I går var jeg til krea hygge i vores lille lokale krea klub, det var min tur til at have snak med og jeg havde denne gang grøntsags stænger og dip bestående af hummus og gourgemole med. Det vakte heldigvis glæde og jeg er efterfølgende blevet spurt om jeg ville dele opskriften på min hummus, det vil jeg selvfølgelig gerne.
Først komme lige lidt info om hummus og derefter min påskrift.
Hummus er en klassisk sund snak som stammer fra det mellemøstlige køkken. Hummus består af en kikærtepure, den laves i mange forskellige variationer og tilsat forskellige krydderier. Navnet hummus stammer fra det Aabiske ord himmas, som betyder kikært, ordet blev indført i den engelske ordbog som hummus i 1955.
Der er ofte stor debat om, hvordan hummus bør lavet. Mange kokke har argumenteret for den korrekte opskrift, og fremgangsmåde, uden nogensinde at blive enig. Alt lige fra konsistensen, til temperaturen til krydderierne bliver ofte diskuteret. Nogen mener der bør tilsættes krydderier og tahin (en pasta af malede sesam) andre kan lide den ren kun med kikærter. Det gør det altid ekstra interessant at bestille en hummus, for alle køkkener har deres egen variant, og der er aldrig to der er ens.

Der foregår også en aktiv debat om oprindelsen af hummus. Libanon tager æren for retten, det samme gør Israel, der ubetinget kræver retten til brug af navnet. Det har ført til noget der nok bedst kan betegnes som en hummus krig mellem de to lande.
Uanset oprindelse og opskrift så er hummus en lækker og sund snak, den kan både bruges som pålæg, eller som dip til grøntsager, eller prøv den i pitabrød med salat, det er virkelig lækkert.
Her kommer min favorit opskrift, eller sådan ca. for normal så følger jeg ikke lige en opskrift, så i må smage jer lidt frem.

Hummus:
Ca 300 gram kikærter (som alternativ til at koge selv, kan få nogle kikærter i lage og på dåse som er lige til at bruge)
2 små eller en stor fed hvidløg
saft af en citron
en tsk. knust spidskommen ( kan med fordel ristes på en tør pande)
2 spsk tahin
salt og peber
oliven olie til det har en konsistens som er blød og kremet (ca 2 dl)

Kikærterne sættes i blød i en skål natten over i køleskabet, dagen efter skylles de i koldt vand og koges i en time.
De kolde kikærter og de øvrige ingredienser blandes i en food processor eller i en blender, der kan tilsættes lidt vand hvis massen bliver for tyk.
Jeg syntes det er vigtig for smagen at der bruges en god tahin og en god olie, velbekomme.


4 kommentarer:

 1. Tak for info og opskrift... hvor længe kan det hilden sig i køleskab? Jeg så noget i tv lavet på det der gule ærter pulver.... kan det mon bruges?

  SvarSlet
 2. This looks yummy :) I keep thinking I should try making Hummus and never really got around to make some!

  SvarSlet
 3. Ej det lyder da vildt hyggeligt med en lokal kreaklub :-)

  SvarSlet
 4. Uhmm hvor ser det bare lækkert og sundt ud! Og hvor lyder det bare hyggeligt med kreaklub. God weekend.
  Kh. Louise

  SvarSlet

Tak fordi du giver dig tid til at kommentere på mit indlæg, det sætter jeg stor pris på.

Husk at tilmelde dig email-servicen, hvis du vil have besked, når jeg eller andre også kommenterer på tråden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...